2014. július 27., vasárnap

Tessa De Loo: Ikrek

 Több mint negyven év után a belgiumi fürdőhelyen, Spaban véletlenül találkozik egymással a 74 esztendős Anna és Lőtte, akik ikertestvérek. 1916-ban Kölnben látták meg a napvilágot. Szüleik korai halála után a lányokat elszakították egymástól. A Hollandiában nevelkedett Lőtte, akinek a családja a világháború idején bujkáló zsidóknak nyújtott menedéket, kezdetben nagyon bizalmatlanul áll szemben megtalált ikertestvérével. Majd Anna történetét végighallgatva megismeri a fonákját annak, amit saját maga átélt: az egyszerű német emberek háború alatti szenvedését. Míg ő egy nagy család óvó közegében nő fel, Annát a gazdaságot megörökölt nagybátyja és annak felesége, mint olcsó munkaerőt kihasználja, ezért még idejében úgy dönt, hogy saját kezébe veszi élete alakulását. Fiatal korukban, előbb a háború kitörése előtt, később a háború után közvetlenül, a testvérek kétszer találkoznak. De csak a mostani, a harmadik találkozás alkalmával sikerül vitázva, de a másikat jobban megismerve újra közel kerülniük egymáshoz.

A világszerte bestseller könyv, az Ikrek. Nekem nem nyerte el a tetszésem. Lehangoló, nyomasztó hangulatú. Számomra kicsit unalmas is volt, sok más vörös pöttyös könyvekhez képest, nem is értem mért vp könyv. Nem illik a sok vámpír, tündér történet közé.  Kb 400 oldalon keresztül ismerhetjük meg a  két testvérpár életét, a II. világháborút, és az eltérő életutakat. A háborút talán kicsit túl jól is szemléltette az írónő. A könyv kicsit hasonlít a Két Lottira. Például itt az egyik lány neve Lotte. Bár ott az ikreknek nem volt ilyen nehéz életük.
Többször kezdtem bele a regény olvasásába, a sztori nehéz, vontatott. Odafigyelést igénylő könyv. Az ikrek élete különböző. Anna sorsával kicsit jobban megismerkedhetünk. Talán azért, mert neki volt nehezebb élete. Ő részt is vett a háborúban. Lotte pedig csak szemlélője. Sok név és helyszín van, amelyekről részletes leírást kapunk. Így sok koncentrációt igényel.
Nem érdemes hónapokig olvasni. Olyanoknak ajánlanám akik szeretik egyszerre végigolvasni a könyveket. Így nem kell mindig visszalapozni, azokra a részekre, amelyekre nem túl jól emlékszel. :) Meg persze azoknak, akik szeretik a kicsit lehangoló, világháborús történeteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések