2014. július 24., csütörtök

Kristin Cashore: A garabonc

A könyv először nem volt a szívem csücske.
A borítója sem nyerte el a tetszésem. Olyan átlagos, nem ez alapján választottam ki.
 Az elején csak pár oldalig jutottam. Bevezetés nem nyerte el a tetszésem. Katsa, a halálosztó egy sötét kazamatába mászkál, lopakodik az őrök elől.... Unalmasnak gondoltam.
Aztán, egy héttel később mégis a kezembe került a könyv. Úgy gondoltam adok neki még egy esélyt, ezért jobban  bele is mélyedtem.Nem bántam meg! : )

Fülszöveg:
Katsa, a garabonc Úrnő, egyike azoknak a ritka és fura szerzeteknek, akik különös képességgel születtek. Az ő rendkívüli tehetsége a küzdelemben, a halálosztásban mutatkozott meg; nyolc éves kora óta tudja, hogy akár puszta kézzel is képes embert ölni. A király unokahúgaként kiváltságos életet élhetne, de garabonciája miatt kénytelen a király erőszakos megbízásait teljesíteni.
Amikor találkozik a szintén garabonciás harcos Pongor herceggel, Katsa még nem sejti, hogy élete fordulóponthoz ért.
Nem számít arra, hogy Pongor a barátja lesz.
Nem számít arra, hogy megtudja az igazságot a saját garabonciájáról – a legkevésbé pedig arra, hogy egy távoli földön lappangó, rettenetes titok közelébe kerül...

A regényben hét királyság szerepel. Katsa, a főszereplő az egyik király unokahúga, aki nem jól bánik vele. Katsa különleges képessége a harc. A könyvben részletesen megismerkedhetünk ezekről a különös képességekről és jelentőségükről. Elég érdekes fantáziavilág tárul elénk, nem olvastam még ehhez hasonlót. Nagyon megszerettem.
A sorozat egy trilógia. A részek eltérnek egymástól a végén pedig összeérnek a szálak. A könyvek közül nem is tudok dönteni melyik a legjobb. Az első két kötet inkább a harcokra és a képességekre alapoz, az utolsó kötet ehhez képest "unalmasabb" történetet mutat be. A könyvek során több főszereplővel találkozhatunk, vannak visszatérő szereplők is.
Érdekesség még, hogy két különböző világ tárul elénk. Az első részben mindenki tud a garaboncok létezéséről, ugyan viszolyognak tőlük, de elfogadják.
A második részben kicsit más a felfogás. Az emberek félnek a különös emberektől és nem igazán szeretik őket. A főszereplő egy Zsarát nevű lány, akinek a garabonciája, hogy nem tudnak ellenállni neki a férfiak. A képessége a hajában rejlik. Szegénynek ezzel bőven meggyűlik a baja.

 Zsarát
 Völgyeföldén zavaros, vad idők járnak. A fiatal Nash király kapaszkodik a trónjába, miközben a lázadó főurak északon és délen is sereget toboroznak, hogy letaszítsák róla. Az erdő és hegyek tele vannak kémekkel, nyüzsögnek a tolvajok és mindenféle törvényen kívüliek. Itt él Zsarát, aki vad, ellenállhatatlan megjelenésével, a lángnyelvek minden árnyalatában pompázó színű hajával az ember-szörnyek utolsó élő képviselője. Egyszerre gyűlölt és imádott személy ő, akinek különleges képessége, hogy befolyásolni tudja a környezetében lévők elméjét. De Zsarát nem akar visszaélni e hatalmával, nem akarja ártatlan emberek titkait ellopni. Különösen, hogy neki magának is oly sok féltett titka van. Csakhogy feltűnik Brigan herceg, aki azért jött, hogy Zsarátot a Királyi Városba vigye. Az udvarnak ugyanis szüksége van Zsarát segítségére, hogy leleplezze a király ellen szőtt összeesküvést. Messze az otthonától a lány fokozatosan rádöbben, hogy képessége jóval többet ér, mint amiről valaha álmodott. Megmentheti a királyságot. De csak akkor, ha nem fél olyan szörnnyé válni, mint amilyen az apja volt.
Ez a romantikus történet méltó párja a nagyszerű Garaboncnak, azonban vadonatúj szereplőkkel, egyetlenegyet kivéve. Ha tetszett a Garabonc, biztosan imádni fogod a Zsarátot is. Ha pedig még nem olvastad, ez után mindent megadnál azért, hogy minél előbb a kezedbe vehesd."
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések