2014. július 15., kedd

Demóna - Maleficent"A gyönyörű és tisztaszívű fiatal lány, Demóna (Angelina Jolie) idilli körülmények közt nevelkedik egy békés erdei királyságban, egy nap azonban egy hadsereg szállja meg a környéket, megtörve a vidéken uralkodó harmóniát. Demóna azonban kiáll a népért, és a királyság legelhivatottabb védelmezője lesz. Nem sokkal később viszont könyörtelen árulás áldozatává válik, amelynek hatására addig tiszta szíve kővé változik. A lány és a megszálló király örököse közt ádáz küzdelem veszi kezdetét, Demóna pedig bosszúból megátkozza ellenfele újszülött kislányát, Csipkerózsikát. Ahogy a gyermek kezd felcseperedni, Demóna kénytelen rádöbbenni, Csipkerózsika kezében van a királyság békéjének és egyben talán saját boldogságának kulcsa is."

Amikor hallottam a hírét, hogy el fog készülni a Csipkerózsika modern verziója és Angelina Jolie fog benne szerepelni tudtam, hogy első dolgom lesz megnézni a moziban. Mindig is szerettem a Disney világából kiragadott filmeket, történeteket főleg, hogy az eredetihez képest új aspektusban mutatják be a storyt. Június 5-én volt a magyarországi premier, így a kezdeti tömeg csillapodása után a párom meglepett és elvitt a moziba, 3Dben néztük meg a filmet. Egyszerűen imádtam, csodálatos világ, szép környezet. Angelina J. szuperül alakította a szerepét.

Frissítő: Az eredeti Csipkerózsika történetben mikor megszületik Csipkerózsika, hét tündért hívnak meg nyolc helyett, ám később megjelenik a nyolcadik, aki elátkozza a hercegnőt. Az átok úgy szól, hogy Csipkerózsika tizenhat éves korában meg fogja szúrni az ujját egy rokkával, majd a szúrásba bele fog halni.

A korábbi kiadásokkal ellentétben a Demónában nem Aurora (korábban Csipkerózsika) van a középpontban, hanem a címben is szereplő Demóna. Mivel róla szól a film, hozzá illeszkedve a film képi világa is változik - a kezdetekben vidám és színekkel teli, hiszen gyermekként gondtalan és szabadon szárnyalhat, majd a történet előrehaladtával sötét és borongós hangulatúvá válik, ez lett kiragadva a legtöbb poszter esetén is - elsőre ez fogott meg a film beharangozásakor. A premier előtt esett szó arról is, hogy az említett sötét képi világ túlzottan félelmetes szinte horrorisztikus filmet szül, de a film megnézése után bizton állíthatom, hogy nem kell megijedni tőle. :)
A történet szépen, kissé unalmasan indult, bár lehet csak azért, mert már vártam a felnőtt, gonosz főszereplőt. Az első tíz percben gyermekként látjuk Demónát, az ijesztő hangú fa-őröket leszámítva az elénk táruló kép tele van színekkel és élettel, kellemes bevezető a későbbi sötétségbe. Megismerjük Lipótot is, egy igazi gyerekkori szerelmet láthatunk születni. :) Ám a fiú választás elé kerül, hiszen Demóna és a becsvágy közt kellett döntenie; ez a választás pedig egy izgalmas filmhez illően a pénzre és javakra esett. Sajnos kettéválásuk előtt Lipót megismeri a lány gyenge pontját, az ő világában levők nem bírják a vas érintését, megégeti őket az.
Ahogy haladunk előre, úgy felnő Demóna. Lipót hosszú idő után visszatér, látszólag kapcsolatukat szeretné feleleveníteni - ám a valóság ettől távol áll, hiszen a király kegyeit szeretné elnyerni, méghozzá Demónát tőrbe csalva. Az ár nagy, a tündérlány szárnyait kell elvinnie zsákmányként - ezt meg is teszi! Demóna végtelen haragra gerjed, ezzel együtt a film hangulata is borongóssá válik. A zöldellő mezők és színes virágok homályba borulnak, a zenei aláfestés is ezt tükrözi. Még utolsó jó cselekedetként megment egy hollót, akiből hűséges társat varázsol. A holló elviszi neki a hírt, hogy Lipót királynak lánya született,ezért Demóna megátkozza, 'beröppenve" a keresztelőre:"Halljátok szavamat mind , a hercegnő serdüljön bájos szép hajadonná, szeresse mind ki ismeri,ám mielőtt a nap lenyugszik,
16.születésnapján szúrja meg az ujját egy rokka orsójával 
És merüljön halálos álomba, álomba amelyből nem ébred fel soha többé,
A hercegnő álma legyen megtörhető ám, ám csakis egy érző szív csókjával
Az átok tartson az idők végezetéig, földi erő ne fogjon rajta"

Ennyit elég is elárulnom a történetről. Biztos rengetegen láttátok már. : )"...Látjátok az én történetem egy kicsit másképpen szól, én már csak tudom, hiszen engem eddig úgy ismertetek Csipkerózsika.
Birodalmam békéjét végül nem egy hős és nem is 
 a gonosz hozta el amint azt jövendölték hanem egy olyan valaki aki egyszerre volt mindkettő, a neve nem volt más mint Demóna." : )
 A film végén tudjuk meg, hogy az egészet a felnőtt Csipkerózsika meséli el, hiszen a történt így kezdődött:
"Had meséljek el egy régi mesét újra, lássuk milyen jól ismeritek, egyszer volt hol nem volt.."

Ami érdekesség még, hogy a film után egy játék is készült.

Akik Windows 8-ról vannak, kipróbálhatják ingyenesen az Áruházból letölthető Maleficent Free Fall logikai játékot.
Ugyan a játék ingyenes, félóránként kapunk csak új életet, vagy meg is vehetjük azt az áruházon keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések